Stichting Het Vergeten Kind

STRIJD JE MEE VOOR VERGETEN KINDEREN?

In Nederland groeien 100.000 kinderen op in onveilige of onleefbare thuissituaties. Ook in onze regio gaat het om duizenden kinderen die niet de liefde, aandacht en zorg krijgen die ze verdienen. Deze onveilige jeugd kan blijvende trauma’s veroorzaken, en juist voor deze kinderen is er hoop nodig. Stichting Het Vergeten Kind roept ons allen op om samen te strijden voor een betere toekomst voor deze kwetsbare kinderen. Laat ze er niet alleen voor staan!

Door deel te nemen aan het Sterrengala, draagt u bij aan de strijd voor betere jeugdzorg en geeft u deze kinderen de kans om weer ‘gewoon’ kind te zijn. Uw steun helpt hen om meer kracht en zelfvertrouwen te krijgen, zodat ze beter in staat zijn om het dagelijks leven thuis aan te kunnen.

Gewoon kind zijn

Stichting Het Vergeten Kind ontwikkelt impactvolle programma’s die kinderen in kwetsbare situaties de mogelijkheid geven om weer even kind te zijn. Ze creëren momenten van plezier en ontspanning, zodat kinderen positieve ervaringen kunnen opdoen, vriendschappen kunnen sluiten en de zorg en angst die hun jeugd beheersen even kunnen vergeten. Deze programma’s dragen bij aan hun welzijn en maken ruimte voor een gezonde ontwikkeling.
Hier een greep uit de impactvolle programma's die Stichting Het Vergeten Kind biedt:

  • Heppie Vakanties & Weekenden: Kinderen kunnen ravotten, ontspannen en plezier maken in een veilige omgeving, samen met leeftijdsgenootjes. Deze vakanties en weekenden worden het hele jaar door georganiseerd.
  • Heppie Tour: Een zorgeloze dag in een pretpark of dierentuin, samen met je broer, zus, (pleeg)ouders of verzorgers. Deze activiteiten worden op verschillende momenten in het jaar georganiseerd.
  • Heppie Box: Een pakket waarmee het Heppie gevoel naar kwetsbare kinderen thuis wordt gebracht. Dit helpt kinderen die vaak in stress, angst of isolement verkeren om momenten van ontspanning en plezier te ervaren.
  • Heppie Events: Een dag vol onbezorgd plezier, talentontwikkeling en nieuwe, positieve ervaringen voor kinderen in moeilijke situaties.
  • Heppie Welkom Tas: Deze tas bevat items zoals een knuffel, een deken en een persoonlijk kaartje. Het helpt kinderen zich welkom en geliefd te voelen.

Persoonlijke verhalen van de kinderen

Chelsea

Chelsea’s (14) leven begon turbulent. Op slechts tweejarige leeftijd werd ze uit huis geplaatst en bracht ze zeven jaar door in een pleeggezin. Daar kampte ze met veel woedeaanvallen. Na een noodgedwongen verhuizing vond ze haar thuis in een gezinshuis, waar ze nu al vijf jaar met veel plezier woont. Haar lichtpuntje? De kinderactiviteiten van Heppie, zoals ons jaarlijkse Heppie Festival.

Bij Heppie voelt Chelsea zich vrij en gelukkig, een gevoel dat ze lang niet altijd ervaart. Haar ogen stralen wanneer ze vertelt over haar avonturen bij Heppie: van de vakanties en weekenden tot het festival. Bij aankomst op Heppie Festival zoekt Chelsea meteen naar bekende vrijwilligers. De vertrouwde gezichten brengen haar rust en geven een gevoel van veiligheid. Daarna stort ze zich vol enthousiasme op de activiteiten. Het hoogtepunt van haar dag was glow in the dark minigolf.

“Op het festival kan ik mezelf zijn en met andere kinderen omgaan, net zoals bij de Heppie Weekenden,” legt Chelsea uit. “Ik ben op het einde van de dag wel helemaal kapot. Er is zoveel te doen. Maar het is zo leuk! Mag ik volgend jaar weer?”

Lees hier Chelsea haar verhaal

Melanie

Het gevoel om zoveel verloren tijd met familie in te halen overheerst nog steeds. En dan ben je pas 19 jaar. Een sociaal isolement beheerste Melanie’s tienerjaren volledig. “Op mijn dertiende werd ik uit huis geplaatst. Omdat er geen open plek voor mij beschikbaar was, werd ik naar een gesloten jeugdzorginstelling gestuurd,” vertelt Melanie. Een geografische nachtmerrie volgde: vanuit het Limburgse Stein zat Melanie opeens aan de andere kant van het land.

Tegen wil en dank in leerde ze daar wat een sociaal isolement is. “Het voelde als een straf, een gevangenis. Alsof ik in een bubbel zat waarin ik er helemaal alleen voor stond.” Het is helaas een bekend fenomeen. Door de huidige inrichting van de jeugdzorg worden kinderen weggedreven uit hun eigen buurt en netwerk. De banden met het bekende worden bruut doorgeknipt. Melanie miste haar ouders en tweelingzus enorm. “Ik wilde wel contact hebben, maar het werd voor mij geminimaliseerd.”

Lees hier Melanie haar verhaal

Verhinderd maar wel betrokken?

Doneer op rekeningnummer IBAN NL40 INGB 0000 2342 34 van SOS Kinderdorpen (ANBI status) o.v.v. Sterrengala 2024

vroegboekactie
Sterrengala Haarlem 2024
Boek vóór 31 december 2023 een tafel voor 10 personen en geniet van een all-in diner voor 2 bij restaurant Le Mortier in Haarlem.*
(Bekijk de actievoorwaarden)